ÚT AZ ÖRÖMTELI TANULÁSHOZ!

A STRESSZ...

Mi az a stressz?


A stressz kifejezés az elmúlt években, évtizedekben beépült a mindennapjainkba. Mindenki használja, mindenki érzi, és mindenki mást ért e szó alatt. De mit is jelent valójában a stressz?


Maga a stressz szó a latin strictus (szoros) szóból származik, ami igénybevételt jelent. Dr. Selye János a stressz-kutatás professzora meghatározása alapján: “A stressz: a test nem specifikus válasza a testet ért igénybevételekre.”


A klasszikus megfogalmazás szerint a stressz a szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, alkalmazkodásra kényszeríti.


A stressz jelei

Miről ismerhetem fel, ha a gyermek stresszben van?

3-6 éves kisgyerekeknél: A stressz tünetei óvodáskorban

7-18 éves iskolásoknál: A stressz tünetei iskoláskorban


Mi történik velünk stresszhelyzetben?

Azt, hogy pontosan mi zajlik a szervezetünkben stressz hatására Dr. Selye János három szakaszban írja le, és mint ÁLTALÁNOS ADAPTÁCIÓS SZINDRÓMA (G.A.S.) vált közismertté.


1. Vészhelyzeti reakció szakasza: a test riadót fúj a stresszor megjelenésére adott válaszként. Az ellenállóképesség csökken. A stressz hatására a szív- és keringési rendszer, a vegetatív idegrendszer, a hormonmirigyek működése átáll oly módon, hogy elegendő energiánk álljon rendelkezésre a támadáshoz, vagy a meneküléshez. Ez az “üss vagy fuss ” reakció vészhelyzetben.


2. Ellenállás szakasza: amikor a test ellenálló képességét a normális fölé emeli, hogy alkalmazkodjon a stresszor folyamatos jelenlétéhez.


3. Kimerültség szakasza: amikor a testnek nincs tovább energiája a stressszorhoz való igazodáshoz, és megjelennek a stresszel kapcsolatos betegségek jelei, melyek akár halálozáshoz is vezethetnek.


Ezekkel egyidejűleg a szervezetben is különféle folyamatok indulnak el: a stresszor jelenlétét a központi idegrendszer érzékeli. A stressz hatására ingerületbe kerül a hipotalamusz, amely az agyalapi mirigyet (hipofízist) aktiválja. Ennek hormonja az adrenokortikotropin (ACTH), mely a mellékvesében a kortizon elválasztását serkenti. 

Az általános adaptációs szindróma hatására megduzzad a mellékvese, miközben sorvad a csecsemőmirigy (thymus) és a nyirokszövet.gas2

STRESSZ  HATÁSA A TESTÜNKRE

Közismert, hogy a stressz minden sejtünket érinti, szinte az egész testünk görcsben van, a szervezetünket a kimerülés veszélye fenyegeti. Ahogy a feszültség fokozódik, az adrenalin kiválasztása felerősödik, hogy felkészülhessünk a cselekvésre. Barlanglakó ősünknek volt szüksége efféle ösztönzésre, hogy megküzdhessen a veszedelemmel, vagy esetleg elmenekülhessen előle. Mivel napjainkban az effajta küzdelem, vagy menekülés nem jellemző, ezért ahelyett, hogy testünk elégetné a stresszhelyzet nyomán keletkező többletenergiát, a feszültség bennünk marad. Szervezetünk nem tud visszatérni az egyensúlyi állapotához, ehelyett alkalmazkodik a folyamatossá váló készenléthez.

A stressz a központi idegrendszeren keresztül szinte minden szervet befolyásol. A stresszválasz a fontos szerveket és szabályozási rendszereket érinti, így például

 • a szív- és érrendszeri működést,
 • a glükóz elválasztást,
 • az energia ellátást,
 • légzést,
 • a víz egyensúlyt,
 • a véralvadást,
 • az immunrendszer működését.

A folyamatosan jelenlévő stresszt kiváltó tényezők kimerítik a szervezet erőtartalékait – fogékonyabbá teszik a betegségekre. A krónikus stressz okozhat gyomorfekélyt, magas vérnyomást, szívbetegségeket, károsítja az immunrendszert. Mivel a stressz szorongást okoz és megnöveli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, a tartósan fennálló szorongás már megbetegít és az önértékelésre is negatívan hat.

Krónikus stressz hatására számos, úgynevezett pszichoszomatikus betegség is kialakulhat:

 • gyomorfekély, asztma, hipertónia, krónikus fejfájás, pajzsmirigy-túlműködés,
 • álmatlanság, irritábilis vastagbél szindróma, szívinfarktus, egyes bőrbetegségek,
 • impotencia, alkoholizmus, kábítószerfüggés, pszichoneurózisok,
 • pánikbetegség, depresszió, rosszindulatú daganatok is kifejlődhetnek.